Populismul mai trage un loz câștigător în Est. Cum arată rezultatul alegerilor parlamentare din Bulgaria


Autori: Alexandru Damian, Vlada Șubernițchi, Roland Kristo

Alegerile de la Sofia ne indică numai o înfrângere de etapă a celor două partide tradiționale, conservatorii de la GERB și Partidul Socialist. Cu un scor electoral mult diminuat față de 2017, falimentate moral și contestate puternic în stradă, cele două partide reușesc însă să obțină cumulat peste 40% dintre voturi. GERB, partidul premierului Boyko Borisov, ce a dominat scena politică în ultima decadă, a generat în 2020 cele mai ample mișcări de protest de la Sofia. GERB câștigă alegerile cu 25.8%, însă înregistrează o scădere abruptă față de alegerile precedente și se află în imposibilitatea de a crea un guvern în jurul său. Socialiștii, de cealaltă parte, au pierdut aproape jumătate din voturi, cumulând doar 14.8%, fiind devansați de partidul populist al showmanului Slavi Trifonov.

Cel din urmă este marele câștigător al alegerilor și un personaj din ce în ce mai popular la Sofia. Partidul său, Există un astfel de popor, populist, antisistem, adept al democrației directe și referendumurilor, a performat foarte bine în rândul electoratului tânăr și în diaspora bulgară. Carismatic și bun comunicator, Slavi Trifonov a refuzat să participe la orice dezbatere televizată, iar întreaga sa campanie s-a concentrat în jurul rețelelor sociale și canalului propriu de televiziune. 

Bulgaria a protestat în stradă peste 100 de zile în 2020. Și, similar cu ce s-a întâmplat în România ultimilor ani, lupta anticorupție și statul de drept au fost în centrul manifestațiilor. Nemulțumirea bulgarilor față de promisiunile neonorate ale coaliției din jurul GERB și votul de blam împotriva celor două partide tradiționale nu a fost însă canalizat de un singur partid, iar în actualul Parlament de la Sofia acced șase partide, din care trei sunt noi sau nu au mai avut deputați în legislatura precedentă. Ceea ce le unește pare refuzul de a colabora cu GERB.  

Lipsesc din noul legislativ partidele de extremă dreaptă, parte a coaliției guvernamentale a lui Boyko Borisov. Certurile interne și numeroasele partide cu care au candidat au dus la fragmentarea votului de extremă dreaptă, de aproape 15% în 2017, iar singurul partid ce s-a apropiat de pragul electoral de 4% a fost IMRO.  

La Sofia nu s-a discutat însă aproape deloc de discursul extremist, homofob și apelurile la intoleranță religioasă promovat de partidele extremiste și nu numai. Poziționarea partidelor bulgare împotriva Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice nu pare să fi fost un episod singular. Puține voci, parte ale partidului minorității turce și coaliției Bulgaria Democrată, au denunțat mesajele promovate de extrema dreaptă, iar partidele mari, inclusiv GERB, ce a guvernat cu o coaliție de extremă dreaptă, a pus dezbaterea privind drepturile omului undeva la „și altele”. Socialiștii s-au opus și ei puternic Convenției, îmbrățișând și ei un discurs extremist. 

Sunt puține șanse ca în perioada următoare negocierile dintre partide să ducă la un guvern și o majoritate stabilă în Parlament. Boyko Borisov, cel care va avea mandatul de a forma guvernul, a propus deja un guvern de uniune națională sau tehnocrat, conștient de lipsa unor susținători în Parlament.  Eșecul său ar da șansa lui Slavi Trifonov de a forma un guvern în jurul partidului său, deși este neclar dacă aceasta este și dorința sa. Fără GERB și Socialiștii, un guvern susținut de celelalte 4 partide ar avea doar 1 mandat peste limita de 50%+1. Media și experții de la Sofia dau cele mai mare șanse unor alegeri noi în perioada următoare, fie generate de un guvern de tranziție, fie prin eșecul complet al negocierilor. Iar în toamnă urmează și alegeri prezidențiale. 

Materialul poate fi accesat aici.

Acest material este parte a proiectului Promovarea cooperării în regiunea Mării Negre: Crearea unui spațiu civic virtual și securizat implementat de Centrul Român de Politici Europene și susținut de către Black Sea Trust for Regional Cooperation al German Marshall Fund


Opiniile reflectate în acest material nu exprimă în mod necesar viziunea Black Sea Trust sau a partenerilor săi



*Imaginea de copertă este preluată de pe Deutsche Welle.