La spartul târgului? Opțiunile României privind Spațiul Schengen

coperta CRPE Policy Brief nr.38, Septembrie 2015

Autori: Ciprian Ciucu, Roxana Albisteanu

Pretextele pentru care României i-a fost refuzată aderarea la Spațiul Schengen au fost diverse, dar în acest moment adevăratul motiv – presiunea migratorie pe Grecia – a ieșit la suprafață.

Presiunea migraționistă care a dus la penetrarea granițelor frontierelor externe ale Greciei, Italiei și Ungariei în anul 2015 face ca standardele cerute României și Bulgariei să fie inutile, atât timp cât acestea nu au fost aplicate și Statelor Membre a căror frontieră a fost penetrată cu mare ușurință și cu acceptul tacit al unora dintre Statele Membre.

Criza provocată de valul de imigranți care a străbătut Balcanii de Vest în ultimile trei luni, având drept destinație țările bogate din Uniunea Europeană, va afecta direct decizia Statelor Membre, dar și a României și Bulgariei de a intra în Schengen.

În raportul pe care îl prezentăm astăzi, cu o zi înainte de sedința CSAT pentru care Președintele Johannis a anunțat pe ordinea de zi subiectele Schengen și Migrație, explorăm opțiunile pe care România la are cu privire la obiectivul Schengen precum și modalitățile prin care poate urmări sau amâna acest obiectiv.

Raportul poate fi accesat aici.

Acest Policy Memo a fost elaborat în cadrul proiectului “Influenţi, alerţi şi informaţi în negocierile din UE –Expertiză şi consultare în politici europene“ finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Conţinutul acestui raport nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine promotorului proiectului, Centrul Român de Politici Europene, și autorilor raportului.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.