Fermele mici și Politica Agricolă Comună (PAC) sau cum să consolidăm exploatațiile agricole dând noi șanse fermelor mici și mijlocii

În 18 noiembrie 2010, Comisia Europeană a făcut publică comunicarea „Politica Agricolă Comună în perspectiva anului 2020”, rezultat al dezbaterii publice largi din cursul anului 2010 declanșate la invitația comisarului român Dacian Cioloș. Printre chestiunile asupra cărora Comisia s-a pronunțat în respectiva Comunicare se afla și aceea a fermelor mici, pentru care Comisia dorește să propună o schemă simplă, specifică doar fermelor mici, care ar trebui să inlocuiascaă regimul actual de acordare a plăților directe.

în condițiile în care în România acest tip de suprafețe agricole reprezintă o pondere mare a exploatațiilor agricole, Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a organizat  în data de 4 mai 2011 cu sprijinul EurActiv și InfoEuropa o dezbatere publică pe această temă cu principalii stakeholderi, propunând public un model de schemă simplificată prin care fermierii mici să poată avea acces la subvenții fară a completa anual cereri și formulare complexe. La baza discuțiilor au stat propunerile făcute în Policy Brief-ul CRPE nr. 7 de expertul CRPE Lucian Luca, discuții concentrându-se asupra (1) diagnosticarea problemelor agriculturii romanești în contextul reformei PAC și (2) identificarea unor soluții (la nivel procedural si criterii) pentru creșterea gradului de utilizare a terenurilor.

Sumarul dezbaterilor poate fi consultat aici.

Evenimentul a fost prezentat LIVE TEXT pe EurActiv.ro în cadrul proiectului „Dezbaterile CRPE – EurActiv”. Articolul complet și comentariile cititorilor aici.

Foto de dreapta la stânga: Daniela Giurca, Director General Direcția Politici in Sectorul Vegetal MADR; Nina Talvar, Consilier personal, Cabinet Secretar de Stat Adrian Radulescu, MADR;Willy Schuster, EcoRuralis; Tiberiu Cazacioc, Asociația Grupul de Inițiativă Radu Anton Roman;

Această dezbatere reprezintă primul eveniment de acest gen din seria “Forumurilor CRPE pe agricultura româneasca în contextul PAC” ce urmează a fi organizate de CRPE în viitorul apropiat.

Dezbaterea CRPE apare în  cadrul  proiectului  „România  activă  în  dezbaterile  europene II”  derulat  de Centrul  Român  de  Politici  Europene (CRPE)  și  finanțat  de  Fundația  Soros  în  cadrul  Inițiativei  de  Politică Externă.