Educație pentru Justiție și Democrație – un program de formare cetăţenească în şcoli

Educație pentru Justiție și Democrație – un program de formare cetăţenească în şcoli

Perioada de implementare: 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016

Centrul Român de Politici Europene alături de Liderjust încep din luna aprilie 2015 proiectul „Educație pentru justiţie şi democraţie – un program de formare cetăţenească în şcoli” finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, Runda II.  Proiectul a pornit de la constatări recente și asumate de managementul sistemului judiciar: în acest moment, cel puțin unul din șase români are un dosar în instanță.

Ce urmează după arestările de la DNA? Doar mijloacele de represiune – anchete penale, sentinţele de condamnare – nu sunt suficiente pentru combaterea pe termen lung a unui fenomen îndrădăcinat. Cum sunt pregătite generațiile viitoare pentru a respinge comportamentele corupte, clientelare? Este nevoie de educaţie juridică, așa cum consemnează și un protocol interguvernamental Justiție-Educație, ca instrument de prevenire timpurie a corupției, de cunoaşterea a drepturilor şi libertăţilor civile, de promovare a respectului faţă de lege şi democraţie, acesta fiind de altfel obiectivul general al proiectului de faţă.

Proiectul propune un program educativ pilot (aplicat în colegii naţionale din Bucureşti Ilfov şi Regiunea Muntenia Sud), pentru învățământului preuniversitar (1000 de elevi de liceu, clasele X-XI), de predare a educaţiei pentru justiţie şi democraţie, cu ajutorul practicienilor în drept (50 de magistraţi şi viitori magistraţi – judecători și procurori) alături de profesori și manageri de școli. Proiectul vine și cu o abordare pe termen lung privind prevenirea timpurie a faptelor de corupție, promovând respectul faţă de lege, un comportament integru și o atitudine civică în rândul generațiilor tinere prin proiectarea și implementarea a politicilor și instrumentelor adecvate pentru introducerea educației pentru justiţie în programa școlară.

Activități realizate în cadrul proiectului:

8 iunie 2015, București – Educație pentru justiție și democrație – consultări extinse 

CRPE și Liderjust.ro împreună cu profesioniști din Educație și practicieni din Justiție la consultările legate de educația viitorilor cetățeni activi și implicați ai României.

Educație pentru Justiție și Democrație este un proiect pilot prin care lideri pentru justiție, magistrați și avocați vor pune bazele unul program “de formare cetățenească în școli”.

Obiectivul întâlnirii – în cadrul căreia au fost formate două grupuri de lucru – a fost acela de a identifica provocările, limitările și opțiunile privind introducerea educației juridice în școli, conturarea unor metode pilot de intervenție pentru a obține rezultate care să contribuie la fundamentarea unor decizii pe termen lung, eventual de politică publică, atât pentru Justiție cât și pentru Educație.

Formatul reuniunii a facilitat atât discuții în plen cât și în grupuri de lucru pentru a evalua cât mai eficient și specific aspectele relevante pentru sistemul de educație și practica/sistemul juridic.

______________________________________________________

4-5 septembrie 2015, București – Educație pentru justiție și democrație – workshop dedicat practicienilor în drept

Practicieni în drept duc justiția în comunitate – workshop și sesiune de training dedicate practicienilor în drept, parte a programului dedicat Educației pentru Justiție și Democrație – formare cetățenească în școli. CRPE și Liderjust organizează prima sesiune de formare centrată pe metode de predare dedicată practicienilor în drept (judecători, procurori, avocați, mediatori, juriști) pentru a susține lecții demonstrative de predare a educației juridice în licee din București și Regiunea Sud Muntenia.

Instrumentele utile predării și învățării – ghid cu metode de predare și exemple practice pentru magistrați și un ghid de învățare pentru liceeni – vor fi disponibile pe parcursul proiectului.

O nouă sesiune de formare pentru 25 de practicieni în drept va fi organizată în cursul lunii octombrie. Anunțurile pentru înscriere vor fi disponibile pe www.crpe.ro și pe pagina de Facebook Liderjust.ro.

______________________________________________________

20 aprilie 2016, București – Conferința de încheiere a proiectului “Educație pentru Justiție și Democrație – un program de formare cetăţenească în şcoli”

Centrul Român de Politici Europene, alături de Liderjust – asociație a practicienilor în drept – au organizat, pe 20 aprilie 2016, conferința de încheiere a proiectului “Educație pentru Justiție și Democrație – un program de formare cetăţenească în şcoli”.

În cadrul evenimentului s-au prezentat cele mai importante rezultate ale proiectului pilot de predare a educației juridice la nivelul învățământului preuniversitar și opțiunile elevilor privind educația juridică: cum privesc ei această materie, ce își doresc să afle, cine ar trebui să predea aceste noțiuni.

De asemenea, Centrul Român de Politici Europene și Liderjust au prezentat și variantele de politică publică  rezultate în urma consultărilor recente privind introducerea educației juridice în școli și au lansat în dezbatere opțiunile pe termen scurt de continuare a acestui program.

La eveniment au participat profesioniști din domeniile Educație și Justiție, specialiști în zona politicilor publice din Ministerul Educației și Ministerului Justiției, experți, profesioniști și practicieni ai dreptului, magistrați, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și mediului academic.

1300 de elevi din București, Constanța, județele Argeș și Prahova, au participat la lecții demonstrative predate de procurori, judecători, avocați, notari, mediatori, în cadrul proiectului pilot “Educație pentru Justiție și Democrație – un program de formare cetățenească în școli”. Proiectul pilot și-a propus testarea celor mai bune formule de predare a educației juridice în școli ca instrument de prevenire timpurie a corupției, de promovare a respectului față de lege şi democrație, de cunoaștere a drepturilor și libertăților civile.

__________________________________________________________

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România; Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

EEA Grants_small      fond onf rux    fdsc_LS3E