CRPE Policy Memo nr. 25, februarie 2012
Coordonatori: Dragos Dinu, Cristian Ghinea
Contributori: Alexandra Toderita, Ciprian Ciucu, Paul Ivan
În săptămâna în care guvernele celor două țări se vor întruni în ședință comună la Iași, Centrul Român de Politici Europene publică raportul său anual privind relația dintre România și Republica Moldova. Intitulat ”De la relansarea relației la acumularea restanțelor”, raportul CRPE acoperă cele mai importante aspecte ale cooperării dintre cele două state în 2011.
De remarcat:
-Progrese importante privind gazoductul Iași-Ungheni;
– Posibila creare a unui centru cultural modern și european de către ICR Chișinău prin proiectul reabilitării unei clădiri de patrimoniu din centrul Chișinăului
– Lansarea Radio Chișinău prin colaborarea dintre guvernul României și Societatea Română de Radiodifuziune
– România a devenit statul UE cel mai activ în proiecte de twinning UE – Republica Moldova
– A devenit funcțională Autoritatea Națională pentru Cetățenie, care a fluidizat primirea și rezolvarea cererilor de redobândire a cetățeniei (deși îmbunătățire se mai pot aduce)
De criticat:
– Întârzierea inacceptabilă a celor 100 de milioane de euro promiși Republicii Moldova în 2010
– Programul de burse acordate studenților din RM este prost gestionat
– Parteneriatul pentru Integrare promis de declarația „Ghimpu – Băsescu” – a durat mai mult de un an să fie negociat și așteaptă din vara lui 2011 să fie semnat.
– Folosirea de către oficiali români a crizei politice de la Chișinău ca scuză pentru a nu demara proiectele de asistență.
Ce recomandă CRPE?
– Crearea unei Agenții Românești de Dezvoltare (Ro-Aid) și a unui Fond de Dezvoltare România – Republica Moldova care să gestioneze cele 100 de milioane de euro
– Integrarea Republicii Moldova în strategia de liberalizare a pieței de energie pe care UE o cere României. Posibilitatea ca Petrom să exporte gaze în Republica Moldova, ceea ce ar schimba raportul de forțe în negocieri între Chișinău și Gazprom (e mai ieftin și mai rezonabil decât credeți!).
– Preluarea modelului Radio Chișinău de către TVR prin lansarea în două etape a unui post de televiziune pentru RM (și stingerea litigiului de la CEDO dintre TVR și Chișinău)
– Îmbunătățirea modului de gestiune a burselor pentru studenții din RM.
– Dezvoltarea României ca donator matur în RM, indiferent de oscilațiile politice ale zilei.
Sumarul executiv poate fi descărcat aici.
Studiul este coordonat de Dragoș Dinu și Cristian Ghinea, cu contribuții: Alexandra Toderiță, Ciprian Ciucu, Paul Ivan.
Raportul apare în cadrul proiectului „Monitorizarea Parteneriatului pentru Integrare România – Republica Moldova” derulat de Centrul Român de Politici Europene și finanțat de Fundația Soros România.