Cum putem salva Programul ”100 de milioane pentru Republica Moldova”

Policy Memo, nr. 49, CRPE Autori: Cristian Ghinea, Dragoș Dinu, Ludmila Gamurari, Oana Ganea

La aproape patru ani de la lansarea promisiunii, Programul ”100 de milioane” pentru Moldova este blocat. Nici un proiect nu a fost selectat, nicidecum demarat, conform Acordului inițial semnat între cele două guverne. Au fost cheltuiți bani din acest fond, dar în afara Programului, prin protocoale adiționale:

Policy Memo nr.49 CRPE Coperta 1 ok2

– opt milioane euro s-au alocat pentru construcția de case persoanelor care au avut de suferit în urma inundațiilor din 2010;

– nouă milioane euro pentru cofinanțarea gazoductului Iași – Ungheni (o parte din costul de realizare).

Cu alte cuvinte, Programul se poate mândri doar cu proiecte adăugate ulterior. A devenit o competiție de idei de cooperare în căutare de bani.

CRPE propune o soluție pentru salvarea Programul, continuând pe logica: să dăm banii după proiecte.

Raportul ”Cum putem salva programul 100 de milioane. Propunerea CRPE – Fondul pentru Dezvoltare România – Republica Moldova” trece în revistă cauzele blocajului. Și propunem soluții. Am realizat un sondaj printre experții din ONG-urile moldovenești, întrebându-i cum ar trebui folosiți acești bani.

Soluția propusă de CRPE este cheltuirea acestor bani prin mecanismul transparent de selecție de proiecte care există la direția Asistență Oficială pentru Dezvoltare din MAE, care lucrează împreună cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Mai mult chiar, call-urile deschise lansate pentru organizații și instituții din R. Moldova au adunat mai multe idei de proiecte decât poate finanțat MAE (cu un buget dedicat Moldovei de aprox. 1 million euro pe an). Avem deci o listă de proiecte venite din Moldova care nu mai au finanțare. În schimb, avem cele 100 de milioane la Ministerul Dezvoltării care nu își găsesc proiecte.

Soluția e evidentă: un protocol prin care MAE să includă acești bani în procedurile sale și implementarea prin parteneriatul cu PNUD. Dacă propunerea de crearea a unei Agenții Române pentru Dezvoltare (RoAid) se va materializa, Programul ”100 milioane pentru Moldova” poate deveni un Program permanent al Agenției, care să coordoneze asistența românească pentru R. Moldova.