Crearea și dezvoltarea cooperativelor agricole

Crearea și dezvoltarea cooperativelor agricole – Evaluarea modelului testat în programul „Dezvoltare rurală prin antreprenoriat și asociere”

CRPE Policy Memo nr. 74, Autori: Oana Ganea, Alexandra Toderiță, Expert QCA: Wolfgang Stuppert

Conform datelor culese de CRPE, în decembrie 2017 în România erau înființate 1083 de cooperative agricole, din care doar jumătate depuseseră bilanț cu un an în urmă. Din analizele noastre, în România sunt puține cooperative agricole sustenabile economic în comparație cu numărul lor „pe hârtie”. De cele mai multe ori, acestea întâmpină foarte multe greutăți încă de la înființare, iar dacă trec de această etapă, nu reușesc să devină relevante din punct de vedere economic.

Începând cu 2012, Romanian – American Foundation (RAF) a venit în sprijinul cooperativelor agricole punând efectiv umărul în constituirea a trei astfel de entități. Astfel,prin programul „Dezvoltare rurală prin antreprenoriat și asociere”,s-a pilotat un model de sprijin individualizat („modelul RAF”) furnizat fermierilor pe durata a aproximativ trei ani de către organizații cu expertiză în facilitare comunitară și dezvoltare economică rurală.

În această cercetare, am dorit să aflăm care din „ingredientele” modelului RAF de înființare de cooperative sunt cele mai importante și duc la dezvoltarea unei cooperative de succes, ce alte tipologii de cooperative se pot întâlni în afara acestui model și cum funcționează acestea, astfel încât să avem o înțelegere cât mai exactă despre ceea ce ar trebui să fie următorii pași către o politică publică pentru acest sector.

Raportul integral, în limba română, poate fi consultat aici.