Conferință de lansare a INDEX-ului Sustenabilității DNA (ediția I)

 

BUCUREȘTI, 26 noiembrie 2014 – Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a lansat Indexul Sustenabilității DNA – un raport care a furnizat un top al performerilor și al amenințărilor la adresa luptei anticorupție. Indexul arată cine sunt, din punct de vedere instituțional, susținătorii și, la polul opus, actorii care subminează funcționarea unei instituții reprezentative pentru eforturile făcute de societatea românească pentru a controla corupția – Direcția Națională Anticorupție (DNA).

La capătul acestui exercițiu avem câțiva actori care în viziunea oficialilor sistemului judiciar, experţilor, reprezentanţilor societăţii civile şi mass media consultaţi de CRPE au pus umărul serios la sustenabilitatea DNA: partenerii externi ai României, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, managementul şi calitatea dosarelor DNA, sentinţele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi cadrul legislativ care oferă competenţe şi independenţă funcţionării acestor instituţii.

La polul opus, un record negativ îl înregistrează Consiliul Naţional al Audiovizualului care a eşuat în mod repetat în aplicarea regulilor atunci când independenţa justiţiei sau, mai grav, reputaţia unor magistraţi care anchetau cazuri de corupţie la nivel înalt a fost ţinta unor campanii de presă incorecte. Indexul cuprinde 5 macro-indicatori şi furnizează evaluări de percepţie pe 55 de sub-indicatori.

Invitați speciali ai conferinței au fost Laura Codruţa Kovesi – Procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție și Dr. Rüdiger Reiff – Chief Senior Prosecutor, Head of the Central Office for the Fight against Corruption, Berlin.

În debutul conferinţei Preşedintele ales al României Klaus Iohannis a susținut primul său discurs public pe tema luptei împotriva corupției (extrase)

Corupția este, în acest moment, principalul dușman al competiției libere și al promovării care are la bază meritocrația, generând o amplă frustrare şi demobilizare a adevăraţilor profesionişti. Corupția ne afectează traiul de zi cu zi, fiind maladia care stopează investițiile străine, dezvoltarea civică, inițiativa și inovația.Corupţia inhibă şi intimidează, generând centre de putere şi control paralele şi ilegale, incompatibile cu democraţia, iar pe termen lung conduce la regres, segregare socială şi economică şi, cel mai grav, la o răsturnare endemică a valorilor”.

 „Îmi doresc în mandatul meu dezvoltarea capacității Direcției Naționale Anticorupție și îmbunătățirea performanței la nivel local a acesteia. DNA a fost o instituție foarte performantă a ultimilor ani, începând cu mandatul lui Daniel Morar și continuând cu mandatul actualului procuror-șef. (…) Dacă vă întrebați cumva dacă noul președinte va fi un aliat al dvs. în această luptă pentru combaterea corupției și întărirea statului de drept, vă asigur că răspunsul nu poate fi decât unul afirmativ”, a declarat Președintele ales al României Klaus Iohannis.

Printre performerii luptei anticorupție în România, așa cum a rezultat din evaluările Index-ului Sustenabilității DNA, prestația publică a procurorului șef Laura Kovesi, calitatea dosarelor și managementul instituțional sunt în fruntea top-ului.

„Exista tendinţa să personificăm o instituţie, aceasta abordare trebuie un pic nuanțată. DNA nu este un om. DNA este o instituție și fiecare persoană din instituție contribuie la rezultatele ei. Au fost condamnați peste 1000 de inculpați. Au fost peste 8400 de participări în ședintele de judecată în cauzele anticorupție. Procurorul șef nu poate să facă aceste lucruri singur. Procurorul șef al DNA are dreptul și obligația să formeze o echipă de profesionisti, care să îi împărtășească viziunea”, a declarat, în cadrul conferinței, Procurorul Șef al DNA Laura Kovesi, cu promisiunea că “DNA va funcționa la fel de bine.”

Raportul lansat de CRPE reprezintă finalitatea unui proiect sprijinit de Programul Statul de Drept în Europa Centrală și de Est al Fundației Konrad Adenauer și de Ambasada Marii Britanii în România. „Este un proiect pilot în care CRPE a încercat, alături de alţi reprezentaţi ai societăţii civile, o metodologie de monitorizare inovatoare pentru domeniul justiţiei”, subliniază autorii raportului.

Raportul integral, în limba română, este disponibil aici. Înregistrarea conferinţei şi a declaraţiilor tuturor invitaţilor este disponibilă aici.