Policy brief 31, Mai 2014, Autor: Alexandra Toderita.
Raport: Rolul food hub-urilor regionale in sprijinirea micilor fermieri in SUA
În toată lumea, dar mai ales în țările vestice, precum Statele Unite ale Americii, îmbunătățirea accesului micilor agricultori la piață și consolidarea poziției lor în cadrul lanțului alimentar a devenit una dintre prioritățile de politici publice în domeniul agriculturii.
În SUA, baza sistemelor agro-alimentare regionale americane sunt food hub-urile.
Acestea sunt listate în literatura de specialitate americană alături de incubatoare, piețe mobile, agricultura urbană, băncile de hrană, etc, ca instrumente inovative de dezvoltare a sistemelor agro-alimentare regionale. Ele oferă o soluție problemei lipsei a) infrastructurii fizice (mașini de transport, utilaje de procesare), b) de servicii (oferă și asistență tehnică micilor fermieri în dezvoltarea afacerii în domenii precum marketing, managementul exploatației, consultanță pentru start-up-uri) și c) informaționale (contacte de piață) care îngrădește activitatea fermele mici și medii, ne-industriale.
În plus, un element esențial este faptul că food-hub-urile americane oferă în general agricultorilor cu care lucrează prețuri mai mari decât pe piața liberă – în jur de 70%-80% din veniturile obținute din vânzări revin fermierilor, în timp ce restul de 20%-30% susține activitatea food-hub-ului.
Fermierii sunt consultați, iar prețurile se stabilesc luând în considerare costurile lor de producție.
Numărul de funcțiuni pe care food hub-urile le îndeplinesc variază în funcție de dimensiuni, acoperire geografică, tipologie, însă două dintre ipostaze sunt nelipsite: cea de punct de colectare a producției agricole din zonă și de vânzare mai departe a acesteia.
CRPE a vizitat astfel de centre logistice în statele New York și Pennsylvania în cadrul ”Romanian-American Foundation Food Study Tour”, iar acest raport schițează principalele caracteristici ale acestor entități, aplicate pe câteva din modelele studiate. Raportul prezintă Farm-to-table Co-Packers, Philadelphia Wholesale Produce Market, Common Market, Reading Terminal Market – exemple care ilustrează modelul cel mai răspândit în SUA ale acestui tip de entitate – ”de la fermă la afacere/instituție”.
Considerăm că astfel de centre logistice care oferă servicii integrate sunt extreme de relevante și pentru agricultura din România, care ar putea prelua și adapta aceste instrumente de creare a lanțurilor agro-alimentare și organizare a pieței în sensul îmbunătățirii accesului la piață a covârșitoarei majorități a micilor agricultori, care încă suferă la acest capitol.
Raportul CRPE apare în cadrul programului ”Dezvoltare rurală prin antreprenoriat și asociere” finanțat de Romanian-American Foundation, care, împreună cu organizații cu expertiză în dezvoltare rurală –CIVITAS, FDSC, CMSC si CEED, a dezvoltat proiecte-pilot de cooperative în zonele: Vidra-Ilfov, Apahida-Cluj, Prisăcani-Iași.