Abordări creative privind relația Uniunii Europene cu țările Parteneriatului Estic

Centrul Român de Politici Europene, cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation, va găzdui la București, în seara zilei de 28 Mai, reuniunea Chatam House “Abordări creative privind relația Uniunii Europene cu țările Parteneriatului Estic”

În cadrul mesei rotunde, reprezentanți ai societății civile din țările Visegrad (Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia), țările Baltice, România, Republica Moldova, Georgia și Ucraina vor dezbate concluziile summit-ului de la Riga și viitorul Parteneriatului Estic.

Obiectivul mesei rotunde este de a identifica noi abordări și posibilități de cooperare între UE și țările membre ale Parteneriatului Estic în contextul dificil al relației UE-Rusia. Dezbaterile vor contribui la transferul de expertiză și know how dinspre țările membre UE către țările Parteneriatului Estic și vor ajuta la îmbunătățirea capacității acestora de a implementa reforme structurale complexe.

Discuțiile se vor axa pe războiul informațional dintre UE și Rusia, vor explora strategiile de gestionare  a conflictelor înghețate, vor evalua capacitatea Uniunii Energetice de a genera securitate energetică pentru țările Parteneriatului Estic, dar se vor axa și pe oportunități de cooperare regională și depășirea obstacolelor ce împiedică procesul de democratizare  și reformă în statele membre PaE. Întâlnirea din București va fi prima consultare regională de după Summitului Parteneriatului Estic de la Riga și, în consecință, va reprezenta o bună oportunitate de a reflecta critic asupra concluziilor Summitului. 

Evenimentul este parte a proiectului „Cooperarea energetică România-Moldova-Ucraina – cheia pentru stabilitate in regiunea Mării Negre post Crimeea”, proiect finantat de Black Sea Trust for Regional Cooperation, German Marshall Fund.