Future of Europe: Provocări democratice în Uniunea Europeană – rolul mișcărilor civice

Centrul Român de Politici Europene a organizat pe 23 noiembrie  dezbaterea „Provocări democratice în Uniunea Europeană – rolul mișcărilor civice”  – am căutat idei pentru a înțelege modul în care recentele mișcări civice masive din state din Europa Centrală și de Est,  dar și cele și din state membre vechi ale UE, pot relansa participarea la alegerile europene sau cum pot  contribui la scenariile privind viitorul Uniunii Europene.

Am discutat cu grupuri civice, activiști, ONG-uri, studenți și jurnaliști despre soluții la provocările Uniunii Europene, despre cum poate și trebuie apărată democrația prin acțiuni civice, proteste, dezvăluiri, investigații de presă, etc.  La fel de important, am vorbit despreprovocările democratice din vecinătatea europeană,  dar și rolul activismului și organizațiilor civice din Republica Moldova sau Turcia.

Discuția a adus împreună activiști și reprezentanți ai mișcărilor civice din Europa Centrală și de Est, din Germania, Grecia și  Republica Moldova.

Bart Scheffers, Open Society Foundation, “Trebuie să ne întrebăm ce putem să facem noi pentru a îmbunătăți situația din țările noastre, din România, din Ungaria, sau din orice țară europeană: soluția poate fi în educație, în a avea dezbateri despre ce putem face noi ca cetățeni să îmbunătățim statul de drept, care sunt costurile corupției și cum ne afectează. Corupția, slăbirea statului de drept, o presă din ce în ce mai puțin liberă sunt lucruri care ne afectează pe toți ca cetățeni”.

Cristian Doroftei, OccupyGuguță, Republica Moldova: „Noi vrem să îi învățăm pe oameni să nu le fie teamă să-și exprime cerințele și nevoile și să se lupte pentru drepturile lor. Să nu le fie teamă să protesteze dacă se simt nedreptățiți. Avem nevoie de educație civică, dar și politică. Vom continua să luptăm pentru drepturile cetățeanului și pentru statul de drept în Moldova”.

Katia Oknis, The European Moment: „Suntem generația care a beneficiat cel mai mult de pe urma Uniunii Europene. Și acum avem probleme similare și în Germania, și în România, și în alte țări. Avem o creștere a mișcărilor populiste, de extremă dreaptă, dar și atacuri la valorile europene în care noi credem. Trebuie să rămânem împreună, să lucrăm împreună, pentru o Uniune a cetățenilor și protejarea drepturilor noastre”.

Marius Schlageter, The European Moment: „Uniunea Europeană trebuie să se reformeze și noi, generația tânără, trebuie să fim parte a acestei reforme. Trebuie să luptăm împotriva mișcărilor populiste. Avem Summit-ul de la Sibiu, apoi, după două săptămâni, avem alegerile europene unde trebuie să votăm și să ne asigurăm ca vom fi reprezentați cum trebuie în Parlamentul European.”


Conferința este parte a proiectului “Viitorul Europei: Mai multă unitate pentru Uniunea Europeană”,
finanţat de Comisia Europeană, Programul Europe for Citizens, Strand2: Democratic engagement and civic participation.