Patriotism is supporting your country all the time, and your government when it deserves it.

Mark Twain

Evenimente ale CRPE în 2017

Audiere publică “State-Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture” – noiembrie 2017

POSTER Conference State capture, clientelism and corruption in Romania, Bulgaria, Italy and Czech Republic

La data de 28 noiembrie 2017, CRPE a organizat în cadrul Parlamentul European, Bruxelles, o conferința cu titlul: “State-Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture”  care a abordat subiectul clientelismului și corupției în companiile de stat. Studii efectuate în  România, Cehia, Bulgaria și Italia.

În urma analizei efectuate în cele 4 țări, au fost propuse instrumente administrative, de avertizare timpurie și de politici destinate să atenueze și să combată riscurile de corupție și de captură a statului. Cercetarea oferă o evaluare comparativă a implementării instrumentelor de guvernanță corporativă, precum și a recomandărilor politice atât la nivel național, cât și la nivelul UE.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu  Expert Forum, Freedom House Romania, Amapola Progetti Italy, Risk Monitor Bulgaria, Candole Partners Czech Republic. A fost co-organizat de Monica Macovei,   și a beneficiat de prezența reprezentanților Comisiei Europene, Parlamentului European, organizațiilor  societății civile, jurnaliștilor și reprezentanților delegației României la Uniunea Europeană.

 Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului “State-Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture”, finanțat în cadrul Programului Criminalitatea Economică și Financiară, Corupția, Criminalitatea Ecologică al DG Migrație și Afaceri Interne al Comisiei Europene și co -finanțat de Fundația pentru o Societate Deschisă.

Workshop și atelier de politici publice: “State-Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture”, 11-13 septembrie 2017, Praga

state captureÎn perioada 11-13 septembrie, la Praga, a avut loc un workshop de coordonare privind rezultatele intermediare ale proiectului “State Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture”.   Evenimentul a fost organizat de Centrul Român pentru Politici Europene în parteneriat cu Expert Forum, Freedom House Romania, Amapola Progetti, Risk Monitor și Candole Partners.

“Principiul este simplu: cu cât o companie are mai mulți bani, cu atât șansele de captură și influență politică cresc. Acolo unde politicienii se îngrămădesc, acolo unde rudele și afiliații lor sunt angajați, acele companii produc bani. De exemplu, în Bulgaria, nicio rudă de politician nu a s-a angajat la compania de irigații care este în faliment. Oare de ce?” (Daniela Bobeva, fost ministru, Bulgaria)

„Captura companiilor este direct responsabilă și trebuie legată și de ineficientă și slaba guvernantă (e.g în domeniul infrastructurii). Ai bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii, fie rutieră sau feroviară, dar nu îi poți folosi din cauza corupției sau a managementului defectuos.” (David Robinett, expert în corporate governance, Washington DC)

„Trebuie analizat ce face posibilă captura companiilor. De multe ori, există un mediu favorabil capturării acestor companii, iar rolul lor este deraiat. De exemplu, în Cehia, banii unei companii de stat au ajutat la crearea și finanțarea unui partid politic” (Maria Spirova, expert state capture and clientelism, Olanda)

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului “State-Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture”, finanțat în cadrul Programului Criminalitatea Economică și Financiară, Corupția, Criminalitatea Ecologică al DG Migrație și Afaceri Interne al Comisiei Europene și co -finanțat de Fundația pentru o Societate Deschisă.

Transfer de expertiză: cetățenie activă, instrumente de monitorizare și politici – Întâlniri bilaterale România – Norvegia

CRPE a implementat, în perioada 27 ianuarie – 15 martie, proiectul Transfer de expertiză: cetățenie activă, instrumente de monitorizare și politici care a vizat un schimb de experiență cu entități din Norvegia în cadrul unor întâlniri bilaterale cu scopul de a facilita un transfer de expertiză și bune practici.

Schimbul de experiență s-a axat pe trei domenii de interes și expertiză, respectiv 1) implicare civică, 2) monitorizarea politicilor publice, bună guvernanță și watchdogging 3) politici UE și cercetare, domenii ce au fost abordate de CRPE în cadrul proiectelor finanțate prin Fondul ONG (2009-2014).

Activităţile s-au concentrat pe diseminarea şi valorizarea rezultatelor proiectelor finanţate în cadrul Fondului ONG, dar și pe întărirea capacității CRPE de a implementa mai eficient proiecte prin transferul de experiență, instrumente și bune practici de la entitățile din Norvegia. De asemenea, o componentă importantă a întâlnirilor bilaterale a constituit-o și inițierea unor discuțiii privind viitoare parteneriate.

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului ONG în România, program finanţat de Granturile SEE şi administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. 

 

 

Stagiu pentru jurnaliștii din media locală – Republica Moldova, specializarea “conflict resolution”

16730678_1285850191451882_1767952174350694359_nProiectul “Consolidarea capacității mass media din Republica Moldova în abordarea problemelor privind soluționarea conflictelor” se află în fază finală de implementare.

Trei jurnaliști au fost stagiari în cadrul redacției “Ziarului de Gardă”, timp de două săptămâni după ce au fost selectați în urma unui concurs de articole elaborate în grupuri în urma trainingului “Reflectarea conflictului în mass-media”. Stagiarii, Inga Nosatîi, Natalia Rotari și Andrei Colioglo, sunt originari din diferite regiuni ale Republicii Moldova (Șoldănești, Chișinău, Copceac) și au experiență diversă în domeniul jurnalismului.

Pe parcursul celor doua săptămâni, stagiarii au lucrat în colaborare cu mentorii lor de la “Ziarul de Gardă” la realizarea unor materiale jurnalistice, astfel și-au consolidat și și-au sporit capacitățile jurnalistice și au învățat din experiența jurnaliștilor de la “Ziarul de Gardă”.

Echipa CRPE-R. Moldova, împreună cu mentorii de la „Ziarul de Gardă”, stagiarii și coordonatorul local Fondului Canadian pentru Iniţiative Locale au organizat o sesiune de evaluare a programului de stagiu și au evaluat lecțiile învățate din această experiență.

„Pentru mine, stagierea la Ziarul de Gardă a fost o provocare. Din start am ştiut că nu va fi uşor pentru că jurnaliştii de acolo sunt unii dintre puţinii din Republica Moldova, care sunt profesionişti, echidistanţi şi imparţiali. Iniţial, aveam o frică că nu voi face faţă cerinţelor. Din fericire, pe parcursul celor două săptămâni, această fobie s-a transformat frumos într-o putere lăuntrică şi o motivaţie psihologică de a realiza cele propuse de mentorul meu. În perioada stagierii am reuşit să realizez un articol complex pe tema socială despre un sat în care locuiesc doar 5 persoane, o ştire despre condiţiile precare din instituţiile penitenciare din Moldova.”

Natalia Rotari

„Stagierea la Ziarul de Gardă a fost o lecţie şi o responsabilitate. Să simţi atmosfera muncitoare din redacţie, să cunoşti frumoasa echipă, să înveţi şi să fii ghidată de profesionişti, şi plus la toate, să ţi se ofere o libertate în modul de a acţiona şi de a gândi este o raritate.”

Inga Nosatîi

„Pentru mine, în calitate de proaspăt absolvent, stagierea în cadrul unei redacţii avansate, precum este Ziarul de Gardă, a fost o experienţă foarte buna.  Am avut posibilitatea să lucrez alături de profesioniști, să primesc de la ei sfaturi valoroase, sprijin – pentru mine a fost o mare onoare. A fost plăcut să văd cu ochii mei „bucătăria” ziarului, care este recunoscut pentru materiale de investigație de înaltă calitate. Am reuşit să realizez un materialul despre casele de batrâni din Republica Moldova, mi-am încercat abilităţile în calitate de ştirist. Principala lecție pentru mine este că trebuie să tindem permanent spre respectarea standardelor înalte a unui jurnalism de calitate.”

Andrei Colioglo

Proiectul “Consolidarea capacității mass media din Republica Moldova în abordarea problemelor privind soluționarea conflictelor” este implementat de CRPE-R. Moldova cu susținerea financiară a Fondului Canadian pentru Inițiative Locale.

cdn crpe-300x111

 

 

 

 

 

 

Programul LEAD Moldova – au avut loc primele sesiuni de training

photo 1La 26 ianuarie 2017, la Chişinău, a avut loc Conferinţa de deschidere a Programului LEAD Moldova – „Rolul tinerilor profesioniști din justiție în reformarea sistemului”, prin care s-a lansat primul program de leadership dedicat tinerilor juriști din Republica Moldova.

Au fost selectaţi 20 de tineri juriști care au demonstrat potențial de lideri și dorință de a fi factori de schimbare în sistemul de justiție. Tinerii jurişti vor participa la cinci sesiuni de training care îmbină modulele de leadership cu cele pe justiție sub forma unor workshop-uri sau discuții deschise cu experți din sistemul de justiție:

  • Sesiunea 1 | Viziune şi creativitate | 26-29 ianuarie 2017
  • Sesiunea 2 | Conducerea unei echipei și munca în echipă | 16-19 februarie 2017
  • Sesiunea 3 | Managementul schimbării și luarea celor mai bune decizii | 9-12 martie 2017
  • Sesiunea 4 | Abilităţi de comunicare și prezentare. Învață să convingi! | 6-9 aprilie 2017
  • Sesiunea 5 | Managementul Proiectelor. Setul de unelte necesar juriștilor | 11-14 mai 2017

Tinerii jurişti vor mai merge într-o vizită de studiu la București unde vor avea ocazia să întâlnească reprezentanți din instituții importante ale sistemului de justiție românesc, experți din ONG-uri precum și membrii rețelei de absolvenți ai programului „Lideri pentru Justiție” din România.

Programul LEAD Moldova este implementat de Centrul Român pentru Politici Europene – R. Moldova şi Asociaţia INK, cu sprijinul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos în România și Republica Moldova.

 

20-22 Octombrie 2016, Chișinău, Program de training în domeniul jurnalismului pentru pace 

dsc_3703Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene, în parteneriat cu Institutul Român pentru Acțiune, Instruire și Cercetare în Domeniul Păcii – PATRIR, a organizat în perioada 20-22 octombrie 2016 cursul de formare pentru jurnaliști „Reflectarea conflictului în mass-media”

Jurnaliști din mai multe regiuni ale Republicii Moldova, inclusiv Unitatea Autonomă Găgăuzia și regiunea transnistreană, împreună cu experții PATRIR Andra Tănase și Andrei Trubceac, au analizat rolul pozitiv pe care mass-media îl joacă și îl poate juca în situații de conflict prin discutarea potențialului de prevenție, de liant social, mediator și catalizator al dialogului. Prin intermediul metodelor interactive de predare, jurnaliștii au explorat teme ce fac parte din pregătirea de bază a unui jurnalist activ în domeniul drepturilor omului sau în zone de conflict. Ulterior, s-a analizat profilul jurnalistului pentru pace, dezvoltându-se abilitățile practice, precum analiza conflictului și reportajul multiparțial.

După finalizarea trainingului au fost formate cinci grupuri de jurnaliștii, care vor avea avea parte de un exercițiu practic de elaborare a materialelor jurnalistice. Grupul de jurnaliști cu cel mai bun articol va urma un program de stagiu într-o instituție media din Chișinău.

Cursul de formare este parte a proiectului “Consolidarea capacității mass media din Republica Moldova în abordarea problemelor privind soluționarea conflictelor”, care este implementat cu susținerea financiară a Fondului Canadian pentru Inițiative Locale.

 

patrir

cdn

crpe-300x111

 

 

 

 

26 aprilie 2016, București – Lansarea Index-ului Sustenabilitătii Direcției Naționale Anticorupție, 2015

Corupția ucide #COLECTIV – a fost sloganul anului 2015 după tragedia din octombrie de la Clubul Colectiv în urma căreia 64 de tineri și-au pierdut viața. Acesta a fost și momentul conștientizării colective a consecințelor dramatice pe care gravitatea și tolerarea corupției le poate avea, atrăgea atenția Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kövesi.

Centrul Român de Politici Europene a lansat marți, 26 aprilie 2016, raportul Indexul Sustenabilității DNA, ediția a 2-a, în cadrul evenimentului “Piedicile și performanțele anticoruptiei”. După ani de reforme ale sistemului judiciar și o monitorizare constantă a Comisiei Europene, DNA este o instituție care funcționează, performează și ajunge exemplu de bună practică pentru alte state membre UE: prin organizare, cazuistică și curajul de a destructura rețele complicate de interese și corupție care ajung la vârful statului și, uneori, țin captive instituții, administrații publice, comunități.

DNA continuă să fie o excepție și pentru sistemul instituțional din România și, așa cum Indexul Sustenabilității pe 2015 va arăta, reușește să mobilizeze și alți actori publici. Totuși, lupta anticorupție continuă să fie amenințată de tentative de modificare legislativă și de lipsa voinței politice.

La eveniment au participat Laura Codruța Kovesi, procuror șef DNA, reprezentanți ai Ministerului Justiției, DIICOT, magistrați, experți, reprezentani ai societății civile și mass media.
Raportul integral, în limba română, este disponibil aici.

Evenimentul de prezentare a rezultatelor INDEX-ului Sustenabilității DNA este parte a proiectului Dezvoltarea Coaliției Inițiativa pentru o Justiție Curată formată din Centrul Român de Politici Europene, Freedom House România și Expert Forum finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru mai multe detalii despre instrumentele de cercetare și monitorizare dezvoltate de Coaliție vă invităm să accesați www.justițiecurata.ro

Capture toate 6

 

 

 

 

__________________________________________________________

22 aprilie 2016 – Conferința de încheiere a proiectului „Găsește o Casă! Creșterea transparenței și accesibilității procesului de atribuire a locuințelor sociale”

Centrul pentru Dezvoltare Urbană și Teritorială și Centrul Român de Politici Europene au organizat în data de 22 aprilie 2015 evenimentul de încheiere al proiectului „Găsește o Casă! Creșterea transparenței și accesibilității procesului de atribuire a locuințelor sociale”.

În cadrul evenimentului a fost prezentat raportul final Locuirea socială în București – Între lege și realitate – Versiunea 2 și au fost dezbătute perspective diferite asupra locuirii în București. Scopul conferinței a fost de a lansa cât mai multe discuții utile cu o aplicabilitate directă și de a stimula un dialog între o serie de actori reprezentativi la nivelul autorităților publice și reprezentanții societății civile. Astfel, evenimentul a presupus și două workshop-uri interactive, Strategia Naţională a Locuirii ca instrument de combatere a sărăciei și marginalizării, respectiv Instrument pilot de calcul a punctajului aferent procesului de alocare a locuințelor sociale.

Printre invitați s-au regăsit reprezentanți ai Cancelariei Primului Ministru, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, autorităților locale și ai societății civile.

 

Proiectul tratează problematica locuințelor sociale și procesul de acordare a acestora, propunându-și o transparentizare și accesibilizare a întregului circuit al politicilor și procedurilor de acordare a locuințelor sociale. Proiectul va oferi o imagine de ansamblu și o privire comparativă asupra provocărilor și vulnerabilităților întâlnite la nivelul municipiului București, concluzionându-se într-o serie de recomandări și propuneri. Mai mult, proiectul va încerca să aducă cetățenii – potențiali beneficiari ai sistemului de locuințe sociale – mai aproape de acesta, facilitând transparentizarea și accesul la procedurile de acordare.

Finanțator: Proiectul „Găsește o Casă! Creșterea transparenței și accesibilității procesului de atribuire a locuințelor sociale” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

__________________________________________________________

20 aprilie 2016, București – Conferința de încheiere a proiectului “Educație pentru Justiție și Democrație – un program de formare cetăţenească în şcoli”

Centrul Român de Politici Europene, alături de Liderjust – asociație a practicienilor în drept – au organizat, pe 20 aprilie 2016, conferința de încheiere a proiectului “Educație pentru Justiție și Democrație – un program de formare cetăţenească în şcoli”.

În cadrul evenimentului s-au prezentat cele mai importante rezultate ale proiectului pilot de predare a educației juridice la nivelul învățământului preuniversitar și opțiunile elevilor privind educația juridică: cum privesc ei această materie, ce își doresc să afle, cine ar trebui să predea aceste noțiuni.

De asemenea, Centrul Român de Politici Europene și Liderjust au prezentat și variantele de politică publică  rezultate în urma consultărilor recente privind introducerea educației juridice în școli și au lansat în dezbatere opțiunile pe termen scurt de continuare a acestui program.

La eveniment au participat profesioniști din domeniile Educație și Justiție, specialiști în zona politicilor publice din Ministerul Educației și Ministerului Justiției, experți, profesioniști și practicieni ai dreptului, magistrați, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și mediului academic.

1300 de elevi din București, Constanța, județele Argeș și Prahova, au participat la lecții demonstrative predate de procurori, judecători, avocați, notari, mediatori, în cadrul proiectului pilot “Educație pentru Justiție și Democrație – un program de formare cetățenească în școli”. Proiectul pilot și-a propus testarea celor mai bune formule de predare a educației juridice în școli ca instrument de prevenire timpurie a corupției, de promovare a respectului față de lege şi democrație, de cunoaștere a drepturilor și libertăților civile.

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org

 

__________________________________________________________

13-15 aprilie 2015, București – A doua sesiune de training-uri în cadrul proiectului “Cooperare judiciară la nivel european în domeniul criminalității informatice”

Centrul Român de Politici Europene, în parteneriat cu Centrul pentru Studii de Justiție și Securitate, Institutul Național al Magistraturii și National Institute of Justice Bulgaria au organizat cea de-a doua serie de training-uri dedicate procurorilor și judecătorilor. Training-urile au constat (1)  într-o sesiune introductivă de engleză juridică care a pus accentul pe terminologia specifică domeniului criminalității informatice, precum și (2) partea tehnică, care a atins aspecte precum instituțiile europene de cooperare și asistență judiciară europeană, metode folosite în investigarea cybercrime, cooperarea cu partenerii privați, prezentarea procedurilor de lucru naționale în domeniu, aspecte de cooperare bilaterală.

Scopul acestor training-uri este de a crește nivelul de cunoștințe în rândul participanților cu privire la instrumentele de cooperare judiciară în domeniul criminalității informatice atât la nivel național și bilateral, cât și la nivel european. Printre formatorii din cadrul acestei sesiuni s-au numărat specialiști din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), Inspectoratului General al Poliției Române și FBI.

Sesiunea de training a fost organizată în cadrul proiectului “Cooperare judiciară la nivel european în domeniul criminalității informatice”, proiect ce își propune să abordeze nevoia magistraților de a avea o mai bună înțelegere a celor mai eficiente instrumente pe care le pot utiliza pentru investigarea cazurilor de criminalitate informatică, a celor mai rapide modalități de a cere ajutorul instituțiilor europene, precum și a posibilităților și limitelor cooperării bilaterale cu alte state.

Finanțator: Proiect finantat prin programul Justiție 2014-2020 al Uniunii Europene

 

European_Union

__________________________________________________________

25 martie 2016, București – Dezbatere “Cultura civică și Educația juridică” cu studenți la Drept: exerciții și lecții practice de cetățenie activă

Cultura civică și educația juridică a fost tema dezbaterii organizată de Centrul Român de Politici Europene și Liderjust în parteneriat cu Universitatea Româno-Americană și Centrul de Drepturile Omului și Migrație, dezbatere care au participat studenți la drept invitați să discute despre modalitățile în care ar putea ei, ca viitori practicieni ai dreptului, să contribuie la promovarea culturii civice.

La dezbatere au participat și reprezentanți ai Ministerului Justiției care au oferit detalii despre noi inițiative de promovare a educației juridice de exemplu. Dezbaterile au fost urmate de cursuri practice dedicate studenților care să meargă ulterior în comunități mici și să explice noțiuni legate de drept, democrație, drepturile omului, atitudine civică.

Mai multe detalii despre alte instrumente și modalități de promovare a cetățeniei active sunt disponibile la adresa http://expertforum.ro/cetatenia-activa/

Dezbatere organizată în cadrul proiectului “Cetățenie activă – un instrument puternic pentru consolidarea statului de drept” finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

 __________________________________________________________

9 Februarie, Chișinău. Masa rotundă: Implementarea standardelor europene în sectorul construcțiilor

poza site Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene (CRPE – R. Moldova) în parteneriat cu Institutul Național de Standardizare (INS) și cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul programului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” (MPSCS), au organizat la data de 9 februarie curent, o masă rotundă cu genericul: Implementarea în Republica Moldova a standardelor europene pentru produse în sectorul construcțiilor: provocări și perspective.

Scopul organizării mesei rotunde a fost de a informa și intensifica dialogul cu reprezentanții din domeniul construcțiilor privind standardele europene adoptate în cadrul DCFTA și de a promova beneficiile utilizării standardelor europene în activitatea lor. Evenimentul a întrunit reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), INS, Inspecției de Stat în Construcții, organismelor de certificare, laboratoarelor de încercări și companiilor din sectorul construcțiilor.

Moderatorii mesei rotunde au fost Iurii Socol, director INS, Gheorghe Croitoru, șef al Direcției reglementări tehnico-economice, MDRC și Ludmila Gamurari, reprezentant CRPE – R. Moldova.

În cadrul acestui eveniment, Iurii Socol, director INS, a prezentat studiul Implementarea în Republica Moldova a standardelor europene privind produsele pentru construcții: provocări și perspective, care a fost elaborat și publicat în cadrul proiectului Informarea publicului și părților interesate despre standardele europene adoptate în cadrul  ZLSAC. Scopul elaborării acestui studiu a fost de a identifica mecanismele de tranziţie efectivă la noile standarde europene din sectorul construcțiilor, de a elabora recomandări pentru a facilita și accelera tranziția la standardele europene și de a spori eficiența acestui proces, de a elucida beneficiile asociate cu tranziția la noile standarde europene, precum și de a identifica principalele provocări pentru mediul de afaceri.

Acest eveniment a fost posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau  Guvernului SUA.

______________________________________________________

27 – 28 Noiembrie 2015, Chișinău. Specializare europeană pentru jurnaliștii din Republica Moldova CORESPONDENT EUROPA

Reprezentanța în Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene (CRPE – R. Moldova) în parteneriat cu EURACTIV România a organizat, în perioada 27 -28 noiembrie 2015, la Chișinău, un seminar de specializare europeană pentru 15 jurnaliști din Republica Moldova. Jurnaliștii au fost selectați în urma concursului CORESPONDENT EUROPA lansat la jumătatea lunii octombrie.

Sesiunile de training au avut ca obiectiv specializarea jurnaliștilor din Republica Moldova pe teme europene și dezvoltarea capacității acestora de a accesa finanțări externe. Experți și profesioniști ai think tank-ului românesc CRPE și ai Euractiv România au faclitat transferul de expertiză europeană. Cristian Ghinea (expert CRPE) s-a concentrat pe explicarea modului de organizare a Uniunii Europene și a celui de luare a deciziilor la nivel european, iar Bianca Toma a prezentat instrumentele și resursele media cu ajutorul cărora jurnaliștii din R. Moldova pot relata despre UE. În același timp, experții Euractiv – Ramona Diaconu și Andrei Schwartz – au instruit jurnaliștii selectați cum să elaboreze o cerere de finanțare și respectiv cum se face un bugetul unui proiect și care sunt pașii implementării lui. Trainerii Euractiv România au prezentat oportunități de finanțare pentru jurnaliști și și-au arătat disponibilitatea să ofere consultanță gratuită jurnaliștilor care vor să acceseze finanțări.

Sesiunile de training au fost realizate în cadrul proiectului Corespondent Europa implementat de CRPE Republica MOladova și EURACTIV România și a fost susținut printr-un program al Ambasadei Olandei.

______________________________________________________

27 – 30 octombrie 2015, Chișinău – Campanie de informare privind importanța standardelor europene

Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene (CRPE – R. Moldova) în parteneriat cu Institutul Național de Standardizare (INS), cu sprijinul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul programului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, au organizat, în perioada 27 – 30 octombrie 2015, o campanie de informare privind importanța standardelor europene și necesitatea adoptării și implementării acestora în cadrul mai multor instituții de învățămînt superior din Republica Moldova, printre care: Academia de Studii Economice a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat din Comrat și Universitatea „Alecu Russo” din Bălți.

Organizarea acestei campanii a avut ca scop informarea studenților din Republica Moldova despre rolul și necesitatea adoptării și implementării standardelor europene la nivel național. La finalul fiecărei întrevederi, studenților li s-au oferit exemplare al broșurii Standardele europene. De ce sunt importante și ce avantaje aduc?, în care pot fi găsite informații utile privind importanța standardelor UE.

Acest eveniment a fost posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

________________________________________________

22 septembrie 2015, Chișinău – Masa rotunda: Standardele și standardizarea în mediu universitar

Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene (CRPE – R. Moldova) în parteneriat cu Institutul Național de Standardizare (INS), cu sprijinul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul programului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, au organizat, la data de 22 septembrie 2015, o masă rotundă cu tema “Standardele și standardizarea în mediu universitar”. La eveniment au participat reprezentanți ai multor instituții de învățămînt superior din Republica Moldova: Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice a Moldovei, Universitatea de Științe Politice și Economice Europene, Universitatea Cooperatist Comercială din Moldova, Colegiu Politehnic din Chișinău și Colegiu Cooperatist Comercial din Chișinău.

Obiectivele organizării mesei rotunde au fost conștientizarea importanței standardelor europene și consolidarea capacităților mediului academic pentru studierea și utilizarea standardelor europene în cadrul instituțiilor de învățămînt, precum și dezvoltarea curriclei în domeniul standardizării.

Acest eveniment a realizat cu sprijinul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

_____________________________________________________

4-5 septembrie 2015, București – Educație pentru justiție și democrație – workshop dedicat practicienilor în drept

Practicieni în drept duc justiția în comunitate – workshop și sesiune de training dedicate practicienilor în drept, parte a programului dedicat Educației pentru Justiție și Democrație – formare cetățenească în școli. CRPE și Liderjust organizează prima sesiune de formare centrată pe metode de predare dedicată practicienilor în drept (judecători, procurori, avocați, mediatori, juriști) pentru a susține lecții demonstrative de predare a educației juridice în licee din București și Regiunea Sud Muntenia.

Instrumentele utile predării și învățării – ghid cu metode de predare și exemple practice pentru magistrați și un ghid de învățare pentru liceeni – vor fi disponibile pe parcursul proiectului.

O nouă sesiune de formare pentru 25 de practicieni în drept va fi organizată în cursul lunii octombrie. Anunțurile pentru înscriere vor fi disponibile pe www.crpe.ro și pe pagina de Facebook Liderjust.ro.

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org

______________________________________________________

8 iunie 2015, București – Educație pentru justiție și democrație – consultări extinse 

CRPE și Liderjust.ro împreună cu profesioniști din Educație și practicieni din Justiție la consultările legate de educația viitorilor cetățeni activi și implicați ai României.

Educație pentru Justiție și Democrație este un proiect pilot prin care lideri pentru justiție, magistrați și avocați vor pune bazele unul program “de formare cetățenească în școli”.

Obiectivul întâlnirii – în cadrul căreia au fost formate două grupuri de lucru – a fost acela de a identifica provocările, limitările și opțiunile privind introducerea educației juridice în școli, conturarea unor metode pilot de intervenție pentru a obține rezultate care să contribuie la fundamentarea unor decizii pe termen lung, eventual de politică publică, atât pentru Justiție cât și pentru Educație.

Formatul reuniunii a facilitat atât discuții în plen cât și în grupuri de lucru pentru a evalua cât mai eficient și specific aspectele relevante pentru sistemul de educație și practica/sistemul juridic.

Consultările au avut loc în cadrul proiectului “Educație pentru Justiție și Democrație – un program de formare cetățenească în școli” implementat de Centrul Român de Politici Europene și Liderjust și finanțat prin Fondul ONG în cadrul EEA Grants.

______________________________________________________

29 Mai 2015, București – Parteneriatul Estic și perspectivele extinderii UE în Est – Eurosfat 2015

Centrul Român de Politici Europene și Europuls au organizat în București, pe 29 Mai 2015, la Palatul Parlamentului, reuniunea de deschidere a EUROSFAT – Parteneriatul Estic și perspectiva extinderii UE în Est.  EUROSFAT este forumul anual de dezbateri europene ce are loc în România începand cu anul 2013.

Agenda evenimentului de anul acesta s-a concetrat pe Parteneriatul Estic și perspectivele extinderii UE în Est, concluziile summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga și noile provocările din zona Mării Negre.

Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt din partea Comisiei Europene, membri ai Parlamentului European, politicieni, experți, membri ai societății civile, pentru a dezbate asupra celor mai importante teme privind relația dintre Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic. De asemenea, conferința  a reunit oficiali de rang înalt din România, Ucraina, Georgia, Moldova, țările din grupul Visegrad și țările Baltice. Evenimentul a s-a bucurat de prezenta a 308 participanti din Romania, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, Finlanda, Slovacia, Lituania si Olanda.

 Mai multe despre Eurosfat și programul evenimentului: www.eurosfat.ro

Dezbatere organizată în cadrul proiectului “Eastern Neighbors and Russia: Close links with EU citizens – ENURC”, susținut prin programul ”Europa pentru Cetățeni” al Uniunii Europene.

Print

 

 

__________________________________________________________

28 Mai 2015, București – Abordări creative privind relația Uniunii Europene cu țările Parteneriatului Estic –  masă rotundă

black sea trustCentrul Român de Politici Europene, cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation, va găzdui la București, în seara zilei de 28 Mai, reuniunea Chatam House “Abordări creative privind relația Uniunii Europene cu țările Parteneriatului Estic”

În cadrul mesei rotunde, reprezentanți ai societății civile din țările Visegrad (Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia), țările Baltice, România, Republica Moldova, Georgia și Ucraina vor dezbate concluziile summit-ului de la Riga și viitorul Parteneriatului Estic.

Obiectivul mesei rotunde este de a identifica noi abordări și posibilități de cooperare între UE și țările membre ale Parteneriatului Estic în contextul dificil al relației UE-Rusia. Dezbaterile vor contribui la transferul de expertiză și know how dinspre țările membre UE către țările Parteneriatului Estic și vor ajuta la îmbunătățirea capacității acestora de a implementa reforme structurale complexe.

Discuțiile se vor axa pe războiul informațional dintre UE și Rusia, vor explora strategiile de gestionare  a conflictelor înghețate, vor evalua capacitatea Uniunii Energetice de a genera securitate energetică pentru țările Parteneriatului Estic, dar se vor axa și pe oportunități de cooperare regională și depășirea obstacolelor ce împiedică procesul de democratizare  și reformă în statele membre PaE. Întâlnirea din București va fi prima consultare regională de după Summitului Parteneriatului Estic de la Riga și, în consecință, va reprezenta o bună oportunitate de a reflecta critic asupra concluziilor Summitului. 

Evenimentul este parte a proiectului “Cooperarea energetică România-Moldova-Ucraina – cheia pentru stabilitate in regiunea Mării Negre post Crimeea”, proiect finantat de Black Sea Trust for Regional Cooperation, German Marshall Fund.  

  __________________________________________________________

21 Mai, Chișinău. Ziua Ușilor Deschise: „Standarde europene – noi orizonturi, noi oportunități”

insInstitutul Național de Standardizare (INS) în parteneriat cu Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene (CRPE-R.Moldova) au organizat la data de 21 mai 2015, Ziua Ușilor Deschise, cu genericul „Standarde europene – noi orizonturi, noi oportunități”.

Cu acest prilej a fost lansat proiectul ”Informarea opiniei publice și părților interesate despre standardele europene adoptate în cadrul ACLAC”, realizat cu suportul USAID în programul FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”.

În cadrul proiectului, INS din Republica Moldova va beneficia de asistența CRPE-R.Moldova pentru creșterea gradului de conștientizare a importanței standardelor europene și crearea unei platforme de discuții pentru agenții economici naționali referitoare la oportunitățile oferite.

La eveniment au participat peste 100 de reprezentanți ai autorităților de reglementare, întreprinderilor, instituțiilor de cercetare, organismelor de certificare, membrii comitetelor tehnice, ONG-uri, asociații patronale și mediul academic.

Acest eveniment este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.

 __________________________________________________________

15 Mai 2015, București – Masă rotundă “Analiza cadrului locuirii sociale în Municipiul București”

49322548_397405Centrul pentru Dezvoltare Urbană și Teritorială și Centrul Român de Politici Europene au organizat în data de 15 Mai 2015, evenimentul de lansare al proiectului „Găsește o Casă! Creșterea transparenței și accesibilității procesului de atribuire a locuințelor sociale”.

Proiectul are în vederea creșterea gradului de transparență a procesului de atribuire a locuințelor sociale la nivelul sectoarelor Municipiului București și crearea de instrumente care pot înlesni accesul potențialilor beneficiari la o locuință socială. În același timp, proiectul își propune să realizeze o analiză a modului de funcționare al proceselor de atribuire a locuințelor sociale și să ofere recomandări și soluții acolo unde acestea sunt necesare.

Întrucât în cadrul proceselor de atribuire a locuințelor sociale rolurile autorităților locale și societății civile sunt la fel de importante, scopul mesei rotunda a fost generarea unui schimb de  experiențe și idei prin prisma perspectivelor specifice ambelor categorii. Astfel, în cadrul evenimentului au participat reprezentanți ai Direcțiilor de Asistență Socială și Spațiu Locativ din cadrul Primăriilor de Sector, respectiv reprezentanți ai ONG-urilor direct implicate în acest proces.

Discuția a urmărit înțelegerea modului de atribuire a locuințelor sociale, relevanța criteriilor de alocare a acestora, precum și problemele legislative care afectează coerența acestui domeniu, însă au fost punctate și probleme specifice asistenței sociale care nu sunt întotdeauna acoperite de legislația în vigoare. Mai mult, numeroase recomandări de îmbunătățire a prezentului cadru de atribuire au fost formulate de reprezentanții Primăriilor de sector, respectiv ONG-urilor prezente.

Evenimentul este parte a Proiectului „„Găsește o Casă! Creșterea transparenței și accesibilității procesului de atribuire a locuințelor sociale” si este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România

 __________________________________________________________

24 Aprilie, Tbilisi. Încheierea proiectului ”Sprijinirea procesului de liberalizare a vizelor in Georgia prin acordarea de asistență în domeniul protectiei datelor cu caracter personal si anti-discriminarii”            

20150424_120933CRPE împreună cu Open Society Georgia Foundation au organizat la Tbilisi pe data de 24 aprilie evenimentul de încheiere a proiectului ”Sprijinirea procesului de liberalizare a vizelor în Georgia prin acordarea de asistenta în domeniul protectiei datelor cu caracter personal si anti-discriminarii”. In cadrul evenimentului au fost lansate două rapoarte ale expertilor români cu recomandari in ceea ce priveste crearea unor sisteme eficiente de protectie a drepturilor cu privire la datele cu caracter personal si non-discriminare. Cele 2 rapoarte au fost prezentate de Istvan Haller, Membru al Board-ului Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii cu rang de Secretar de Stat, si respectiv Bogdan Manolea, expert afiliat CRPE in domeniul Protectiei Datelor cu Caracter personal, si pot fi consultate in limba engleza aici si aici.

La eveniment au participat oficiali georgieni din Ministerul Afacerilor Externe, Biroul Inspectorului pentru protectia datelor cu caracter personal și Biroul Ombudsman-ului din Georgia, precum și alte autorități cu competențe în domeniu, reprezentanți ai societății civile și ai Delegației Comisiei Europene în Georgia. La eveniment a participat și Excelența Sa Ambasadorul României la Tbilisi, Dumitru Badea.

Georgia se afla in Faza 2 a Planului de Actiune pentru Liberalizarea Vizelor (din 29 octombrie, cu nici o saptamana inainte de lansarea proiectului nostru la Tbilisi) si asteapta deja in cursul lunii mai un raport de evaluare al Comisiei Europene cu privire la implementarea acestei faze. Proiectul vizeaza consolidarea capacitatii autoritatilor georgiene cu responsabilitati in domeniile protecției datelor cu caracter personal și anti-discriminării, prin impartasirea experientei de tranzitie si integrare euro-atlantica a Romaniei.

Proiectul este susținut prin programul Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe si implementat de Centrul Roman de Politici Europene și Open Society Georgia Foundation. Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare – Biroul Regional din Bratislava este partener in implementare.

Agenda evenimentului poate fi consultata aici.

___________________________________________

29 Martie – 01 Aprilie, Pristina. Vizită de documentare Pristina – Connecting with Europe

DSCF0207Centrul Român de Politici Europene împreună cu Kosovo Foundation for Open Society și British Council au organizat în perioada 29 martie – 01 aprilie o vizită de documentare în Kosovo parte a proiectului “Connecting with Europe”.

Vizita a avut scopul de a facilita cunoașterea ultimelor evoluții și realități din zona Balcanilor de Vest, de a facilita dialogul dintre reprezentanți ai partidelor politice, ai societății civile, ai mass-media și experți în afaceri europene și externe din România și Kosovo, de evaluarea a perspectivelor de colaborare în format bilateral și/sau regional, precum și a transferului de expertiză și bune practici privind perioada tranziției românești și a negocierilor de preaderare la Uniunea Europeană.

În cadrul vizitei, au fost organizate discuții informale cu cu Atifete Jahjaga – Președintele Kosovo, Petrit Selimi –  Vice ministru de Afaceri Externe, Bekim Collaku – Ministrul Integrării Europene, Kadri Veseli – Președintele Adunării Parlamentare, Silviu Emanuel Dragoicea – Reprezentantului României în Kosovo, cu reprezentanți ai misiunii europene pentru statul de drept EULEX în Kosovo, cu ambasadori ai altor state membre UE în Kosovo, membri ai comunității sârbe, membri ai societății civile și jurnaliști. România este unul din cele cinci state membre UE care nu recunoaște independența Kosovo.

 __________________________________________________________

2-3 Februarie, 2015, Chișinău – Training pentru Comisia Națională de Integritate  – ”Consolidarea capacităților CNI prin transfer de expertiză și bune practici”

poza 2Centrul Român de Politici Europene împreună cu filiala sa din Republica Moldova și PNUD Moldova au organizat un training adresat membrilor Comisiei Naționale de Integritate (CNI) care au beneficiat de o sesiune de ToT pentru creșterea capacității personalului CNI în acordarea de sprijin constant (instruire și asistență metodologică) la colectori de declarații de venituri și proprietate și declarațiile de interese personale în instituțiile publice. CRPE a facilitat și un schimb de experiență cu instituția omoloagă din România, Agenția Națională de Integritate fiind reprezentată de Silviu Popa – Director Comunicare și Strategie din cadrul ANI.

Proiectul în cadrul căreia au fost organizate aceste sesiuni are ca scop dezvoltarea capacității  instituționale a CNI astfel încât această instituție să asigure integritate, transparență, obiectivitate în contextul prevenirii și eradicării corupției în Republica Moldova. Această activitate este parte din prima componentă a proiectului – Dezvoltarea capacității instituționale CNI – sprijin privind îmbunătățirea procedurilor interne de lucru ale CNI și instruirea colectionarilor de declarații”. În decursul celor două zile de training, personalul CNI a fost instruit privind particularităților programelor de training și proceselor de training în sectorul public, precum și metodele de instruire a funcționarilor publici.

Agenda sesiunii de formare o găsiți aici.

Prezentarea reprezentantului ANI – Silviu Popa – o puteți accesa aici.

Prezentarea echipei CRPE o puteți accesa aici.

Proiectul este finantat din bugetul de Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe si implementat de Filiala Centrului Roman de Politici Europene. Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare – Moldova este partener in implementare.

 __________________________________________________________

27 – 30 Ianuarie 2015, Atelier de lucru privind accesarea resurselor financiare UE pentru necesitățile reformei sociale – ”Consolidarea capacităților sectorului de asistență socială din Republica Moldova”

IMG_1184

Chișinău 27 – 30 ianuarie 2015 – Reprezentanța în Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene împreună cu UNICEF Moldova au organizat o serie de sesiuni de training în cadrul proiectului ”Consolidarea capacităților sectorului de asistență socială din republica Moldova”, care au avut loc la Chișinău în perioada 27 – 30 ianuarie 2015. Sesiunile au fost destinate reprezentanților Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei din Republica Moldova, Inspecției socială și Agenției de Acreditare a Serviciilor Sociale.

Proiectul este susținut de către UNICEF Moldova și are ca scop sprijinirea reformei asistenței sociale în Republica Moldova, prin furnizarea de expertiză și asistență lituaniană și românească în domeniul protecției sociale. Scopul atelierului de lucru a fost cel de a instrui grupul țintă privind accesarea fondurilor europene pentru reformarea sectorului de asistență socială.

Prezentarea experiențelor României și Lituaniei privind accesarea fondurilor europene pentru sectorul social s-a concentrat pe mai multe componente: resursele financiare disponibile, mecanisme pentru accesarea resurselor financiare UE, proceduri și termeni, precum provocările și lecțiile învățate de Lituania și România. Mai mult decât atât, atelierul de lucru a inclus și o componentă specifică, și anume experiența actuală a Republicii Moldova privind accesul la resurse UE , pe baza programului de suport bugetar, precum și posibilitățilecurente pentru Republica Moldova de accesare a fondurilor europene.

Agenda atelierului de lucru o puteți accesa aici. Materialele prezentate în cadrul atelierului de lucru le puteți găsi mai jos: Experiența Lituaniei privind accesarea fondurilor europene în domeniul protecției sociale de Audra Mikalauskaite Experiența României privind accesarea fondurilor structurale în domeniul protecției sociale de Adelina Barbu Current experience in republic of Moldova regarding the access to EU resources, based on the Budget Support Program de Phillip Sadders Posibilități curente pentru RM de accesare a fondurilor UE de Cornel Rîșcanu.

Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului ”Consolidarea capacităților sectorului de asistență socială din Republica Moldova” finanțat de UNICEF Moldova.

 __________________________________________________________

2-3 Februarie, 2015, Vizită de Studiu organizată în cadrul proiectului intitulat „Sprijinirea procesului de liberalizare a vizelor în Georgia prin acordarea de asistență în domeniul protecției datelor cu caracter personal și anti-discriminării”

Centrul Român de Politici Europene împreună cu Open Society Georgia Foundation au organizat o vizita de studiu în cadrul proiectului “Sprijinirea procesului de liberalizare a vizelor în Georgia prin acordarea de asistență în domeniul protecției datelor cu caracter personal și anti-discriminării”. Vizita a fost destinată unei delegatii din Georgia formată din reprezentanți ai autorităților cu atribuții în domeniul protecției datelor cu caracter personal și anti-discriminării, precum și membri ai Parlamentului georgian, societății civile și reprezentanți ai mass-media cu scopul de a facilita schimbul de experiență cu România.

__________________________________________________________

Evenimente desfășurate în 2014 și 2013

Evenimente desfășurate în 2012

Evenimente desfășurate în 2011

Evenimente desfășurate în 2010

Evenimente desfășurate în 2009

Evenimente organizate de CRPE pentru Reprezentanța Comisiei Europene în România