Evaluarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul Justiției

Evaluarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul Justiției

Evaluarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul Justiției

Perioada de implementare: ianuarie 2010 – septembrie 2010

Proiectul a realizat pentru prima dată în România o analiză comprehensivă a efectelor reale produse de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul Justiției asupra unor sectoare cheie pentru politicile anti-corupție din România.

Echipa CRPE a analizat efectele practice ale MCV în comparație cu intențiile inițiale ale instituției care a propus acest instrument, Comisia Europeană. Ultima parte a proiectelui, care include advocacy și recomandări privind evoluția post-2009 a MCV, a constitui o oportunitate pentru societatea civilă și pentru instituțiile din România pentru a contribui la dezvoltarea acestei politici acolo unde contează – la Bruxelles.

Obiectivul general al proiectului a constat în a oferi decidenţilor politici români şi europeni analize relevante privind funcţionarea în practică a condiţionalităţilor europene privind politicile anticorupţie în vederea eficientizării acestor condiţionalităţi. Proiectul a fost finalizat cu lansarea unui raport de evaluare a eficienței condiționalităților UE ce va avea loc la Bruxelles, în prezența unor reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European și ai presei specializate pe tematică europeană.

Ultima parte a raportului cuprinde recomandări pe care experții SAR și CRPE le-au transmis autorităților române și instituțiilor europene în ce privește elementele sancționatorii și calibrarea Mecanismului de Cooperare și Verificare ca instrument de cooperare și control, după perioada 2009.

Finanţator: Proiect derulat cu sprijinul fondurilor de pre-aderare din programul Phare România